søndag 14. august 2011

Kinesisk Kylling i karri.


Dette er godt altså!  Og enkelt.  Og sunt!  Kan være litt hot - alt etter hvor mye chili det er i karriblandingen.



Sausen lager du på under 10 minutter.  Selve stekingen tar ca 10 minutter, og så bruker du litt tid på å dele opp kjøtt og grønnsaker.  Det gode er at sausen kan lages på forhånd, dagen før om du vil.  Og grønnsakene kan også deles opp i god tid før maten skal serveres.   Kyllingen kan wokkes på forhånd, men dersom den er kald når du skal bruke den, må du ha den i retten før du tar i de siste grønnsakene.  Grønnsakene, der i mot, bør du ikke wokke før alle som skal spise er i hus.  Dette er mat som gjestene skal vente på , ikke omvendt.

Hvorfor?  Jo, fordi grønnsakene skal være sprø og smaksrike.  De detter fort sammen om de blir liggende for lenge.  Betyr det at du ikke kan bruke rester dagen etter?  Nei, da – kjøl maten fort ned etter dere har spist og varm den opp i micro’n neste dag.  Grønnsakene er litt slappere da, men det smaker godt likevel. 

Jeg har en fin støpejernswok som står nede i kjelleren, og der står den godt, også når jeg wokker….   På mine halvgamle dager har jeg blitt så lat at jeg enten bruker jerngryta eller ei stekepanne med høye kanter, sautè-panne heter vel det på fint.  Men en gang i framtiden, når jeg blir rik, da skal jeg ha gasskomfyr og wokke skikkelig!  Men enn så lenge har veien ned til kjelleren blitt altfor lang.



Har du wokka før så kan du gjerne hoppe over dette avsnittet og det neste.  Har du ikke wokka kan det hende at du kan finne noen tips her.  Jeg kaller det å wokke selv om jeg ikke bruker wok, for stekemåten skiller seg ut fra vanlig steking hvor vi legger ingrediensen i ei panne, steker og snur etter en stund. Når vi wokker bruker vi høy varme.  Vanligvis har jeg plata på fullt, men på induksjonsovnen min blir det for varmt, så der må jeg skru plata ned et hakk.  Det skal ikke bli så varmt at maten blir svidd eller får noen form for stekeskorpe.  

Vel, på med skikkelig god varme, sørg for at oljen er ordentlig varm, ha ingrediensene i panna og ”rør” med en tresleiv eller lignende hele tiden.  Maten skal flyttes rundt hele tiden, slik blir den gjennomstekt uten å få stekeskorpe.  På ”fint” kalles denne måten å steke på ”stir fry”.  Stir betyr røre, og fry steke.  Det er en veldig sunn måte å steke mat på.  Ikke ha så mye kjøtt i på en gang at det begynner å koke.  Jeg vil si maks 500 gram kjøtt av gangen, og det er kanskje litt mye det også, i alle fall om kjøttet kommer rett fra kjøleskapet.  Forresten, om noe skulle slumpe til å få litt brunfarge, så for all del – det er godt brukendes likevel!  Ingenting trenger å være perfekt.

Da kommer endelig oppskriften!!  


Karrisaus
40 g smør
3 ss karri
½ ts hvitløkpulver
8 dl hønsekraft / buljong
4 ss soyasaus
Smak til med litt eller mye tørka chili
3-4 ss maisennamel

Smelt smøret i en kjele eller panne, ha i karri og la det surre et par minutter på omtrent middels varme mens du rører hele tiden.  Karrien må ikke bli svidd.  Ha i hvitløkspulveret, rør rundt og hell i krafta. Kok opp, tilsett soyasaus og la det koke noen minutter.  Smak på blandingen, ha i chili eller kajennepepper om du vil ha den sterkere.

Jevn sausen med maisennamel rørt ut i litt vann.  Prøv deg litt fram med hvor mye jevning du trenger for å få den konsistensen som du vil ha.


Karri er et blandingkrydder, og dermed vil smaken variere noe fra produsent til produsent og fra land til land.  Du må bare prøve deg fram.  Dette er en stor porsjon saus, du kan godt lage mindre og likevel ha nok til 4 mennesker eller lage en større porsjon med kjøtt og grønnsaker enn det oppskriften sier. 

 
 
Kjøtt og grønnsaker

Resten av oppskriften er egentlig ingen oppskrift, for du kan jo bruke akkurat det du vil av kjøtt og forskjellige grønnsaker i de mengdene du selv vil.  Sist jeg lagde retten hadde jeg omtrent dette:

4 kyllingfileter skåret i tynne skiver

3 gulrøtter i tynne skiver
½ blomkålhode i buketter
1 neve med sukkererter
2 store vårløk i litt gode biter
½ løk i tynne ”båter”
Nøytral olje som tåler høy varme
Karri
Salt  

Andre grønnsaker som kan passe godt er minimais, paprika og brokkoli.  Bruk det du har eller det du har lyst på!

Varm opp woken i og ha i 2-3 ss olje, varm til det ryker lett.  Ha i kyllingen og dryss over litt karri, wokk på høy varme til alt kjøttet er hvitt.  Beveg på kjøttet hele tiden.  Ha på litt salt.  Sett kjøttet til side, hold det varmt viss du klarer.

Ha i nye 2-3 ss olje i woken og varm opp.  Ha i gulrøtter og blomkål, wok i 2-3 minutter, ha i løken og fortsett i 1 minutt.  Tilslutt tar du i sukkererter og vårløk og wokker i 1 minutt.  Grønnsakene skal være sprø og fine, og ertene skal ikke falle sammen.  Hell den ferdigstekte kyllingen i woken sammen med grønnsakene, bland raskt og stek i 1 minutt. Hell over ønsket mengde karrisaus, kok opp og server med en gang.


Server med ris.  Jasminris passer godt til kinesisk-inspirert mat.  Både pga smaken og fordi den kleber og kan derfor fint spises med pinner.  Lyst øl passer godt til kinesisk mat.  Bon appétit




lørdag 12. mars 2011

SENNEPS-MARINERT LAMMELÅR

Dette er en oppskrift som jeg fikk på Gourmet-matkurs i Arendal for mange år siden.  Den er fantastisk god, litt arbeid, men veldig enkel å lage.  Husk bare at lammelåret bør ligge et par døgn i marinaden før steking.  Jeg har glemt det et par ganger, og det går bra det også, men smaken blir bedre når det blir marinert skikkelig.  Vi har servert lammelår på denne måten til selskap, som påskelam og siste gang på hyttetur på Botn.




Ingredienser:

1 stk lammelår med bein
olivenolje til innsmøring
smør og oliven olje til steking

Marinade av:
1 ss naturell yoghurt
2 ss fransk sennep
5 fedd hvitløk finhakket
1 ts timian
1 ts rosmarin
salt og pepper

Poteter skrelles og deles i to
1 - 2 dl Hvit vin

Fremgangsmåte:
Smør kjøttet inn med olivenolje. Bland marinaden sammen i en bolle. Smør dette på begge sider av kjøttet. Pakke det inn i aluminiumsfolie og la det ligge i kjøleskapet i minst to døgn.




Ta kjøttet ut av kjøleskapet og varm opp ovnen til 200 gr. Ta av aluminiumsfolien og legg olje, smør og kjøtt i langpannen. Sett pannen midt i ovnen og snu kjøttet noen ganger under stekingen. Total steketid er ca. 2 timer avhengig av størrelsen på steika og hvor godt stekt du ønsker det.

Etter ca. 15 minutter legger du poteter i langpanna.

Etter ca. ½ time heller du litt vinvin på begge sider av kjøttet. Dette kan du godt gjenta en gang i løpet av steketiden.

La kjøttet hvile i ca. 10 minutter før det skjæres opp og serveres.





Saus til kjøttet:
1 stk klar kjøttsuppe terning
1 glass vann
1 glass hvitvin
1 ss fransk sennep
1 ss fransk grov sennep
1 ss maisennamel
1/3 l kremfløte

Fremgangsmåte:
Kok sammen alt unntatt kremfløte og maisennamel. La koke forsiktig noen få minutter. Tilsett kremfløte og la denne koke med et par minutter. Sett ev. sausen tilside dersom den ikke skal serveres med en gang. Varm opp og tilsett maisennamel blandet med litt vann rett før servering. Koke 1-2 minutter etter at melet er kommet i.







Tilbehør:
Grønne bønner / Aspargesbønner med bacon og fløte.



Og det lager du slik:
 

HARICOTS VERTS OU LARD -

 
Ingredienser:
500 gr bønner kokes lett
1 – 2 stk sjalottløk finhakket
1 fedd hvitløk finhakket
litt smør
100-150 gr bacon finhakket
salt og pepper
litt kremfløte

Fremgangsmåte:
Fres sjalottløken, hvitløk og bacon i litt smør. Tilsett bønner, salt og pepper. La alt frese litt til det er myket. Tilsett litt fløte rett før servering. Bønnene skal ikke flyte i fløte.

Tips:
Du kan gjerne servere lammelåret uten saus - den opprinnelige oppskriften er uten, så sennepssausen er laget for våre norske ganer som ”må” ha saus til middag. Sausen smaker nydelig og passer veldig godt til lammekjøttet.






Serveres med en god rødvin!  Melon og spekeskinke passer godt som forrett og skal du ha dessert så finn nå enkelt og ikke for tungt, for dette er mye og kraftig mat!

Håper det smaker!

mandag 10. januar 2011

Spagetti Carbonara

Jeg pleier å påstå at dette er verdens beste Spagetti Carbonara, og det står jeg ved - eller den er i alle fall veldig nær! Den er uten fløte, og dermed blir den ikke så tung og fet. Sausen kleber seg rundt pastaen og setter en nydelig smak. Men det er viktig å følge mengdene i oppskriften, så les hele oppskriften nøye før du setter i gang.



Vi foretrekker spaghetti, men du kan også bruke Tagliatelle.  Min personlige mening er at tørket pasta passer best til denne retten, fersk pasta har lett for å bli deigete, i alle fall den såkalte ferske pastaen vi får kjøpt i vanlige butikker. Men det er en smakssak, selvfølgelig.  Uansett, kok pastaen etter anvisningen på pakken, men husk å bruke masse godt saltet vann.  Jeg bruker 10 gram grovt havsalt pr liter kokevann og følg koketiden nøye.

Du kan gjøre alle ingrediensene klare på forhånd, men retten i seg selv må ikke vente på gjestene.  Pastaen skal være helt nykokt og varm når den blandes med sausen, og Carbonaraen serveres med en gang!  La gjestene sitte ved bordet og vente på maten.

Her er oppskriften - en god porsjon til 4 personer:

Dette trenger du:


500 gram spaghetti eller båndspaghetti

2 ss smør
2 hvitløkfedd, hakket
300 g skiver av pancetta eller bacon, kuttet i strimler
60 ml hvitvin, gjerne tørr - men jeg bruker det jeg har i huset
4 ferske egg
90 gram revet parmesanost, pluss litt ekstra til å servere ved siden av?
Salt og Pepper
Hakket kruspersille.


Gjør alle ingrediensene klare før du begynner å blande sammen noe.  Det er viktig, for det går fort å lage denne retten når du først setter i gang.  Kok også opp pastavannet slik at det er klart til pastaen når tiden er inne.


Smelt smøret i en kjele. Surr hvitløk og pancetta/bacon forsiktig i 2-3 minutter. Det skal ikke brunes. Tilsett hvitvin og la det koke til væsken er redusert til det halve omtrent. Skru ned platen, men hold blandingen varm.

Kok pastavannet opp, ha i salt og ev litt olje og ha pastaen i.  Rør noen ganger under kokingen.



Ha egg og ost i en stor bolle. Ha på salt og pepper og dryss over litt hakket persille. Gjør alle ingrediensene til sausen klar, men ikke bland det sammen.  Et par minutter før pastaen er ferdig kokt, slår du blandingen godt sammen med en gaffel. . Det viktig at alt er klart slik at det kan blandes med en gang pastaen er ferdig.

Ha rykende varm kokt pasta i egg-osteblandingen og rør det fort sammen. Det er viktig å røre det sammen med en gang viss ikke risikerer du at eggene blir til "eggerøre" eller at den korner seg. Om det skulle skje, kan du fint spise Carbonaraen, men det ser litt mer uappetittlig ut. Jeg kan trøste deg med at jeg har fått servert Carbonara med egg som har kornet seg på en ganske eksklusiv Italiensk restaurant, så det kan skje den beste.  Jeg pleier forresten å rope mannen eller en av gjestene inn på kjøkkenet for å hjelpe meg når jeg skal blande retten.  Med en serveringsskje i hver hånd står jeg klar og begynner å vende pastaen i sausen mens pastaen er på vei ned i bollen.  Gjør jeg alt selv, heller jeg med en hånd og rører med den andre.

Hell over pancetta-blandingen (det får jeg hjelperen min til å gjøre mens jeg fortsetter å vende) bland sammen, dryss over litt persille og gjerne litt parmesanost til pynt. og server med en gang, gjerne på varme tallerkener.


I og med at eggene i denne oppskriften ikke er kokt, bare lett varmet opp av pastaen, er det veldig viktig at pastaen er skikkelig varm. Skyller du pastaen før servering, så må du skylle den med varmt vann. Viss du lager en mindre porsjon med pasta, må du forminske ""sausen tilsvarende. Det gjør selvfølgelig ikke noe om du har for mye bacon, men for mye ost-egg, vil gjøre at den blandingen blir tynn og flytende fordi det ikke er nok pasta til å varme opp eggene skikkelig, og det skal den ikke være. Den skal ligge som et kremaktig lag rundt pastaen.

En frisk grønn salat ev. med noen tomater oppi passer godt ved siden av.  Har du mer ost igjen, setter du det på bordet sammen med pepperkvernen, for nykvernet pepper hører med!



Enjoy!


søndag 9. januar 2011

Velkommen tilbords!

Her er enda et rom i blogg-huset vårt!  Du er hjertelig velkommen til å slå deg ned rundt bordet hos oss.  Denne bloggen er først og fremst laget for vår egen del, for å ha en plass å samle oppskrifter vi liker slik at vi lett kan finne dem fram igjen uansett hvor i verden vi befinner oss.