Aromatisk kald kylling med smak av India

Denne oppskriften er fra en gammel kokebok, eller nesten bare et lite hefte, som heter "101 Essensial tips, Cooking with Spices."  Det fine med den er at den serveres kald og dermed kan den lages dagen før og den kan brukes både som en liten forrett eller som et måltid i seg selv. Passer fint på koldtbord og tapas også.


Denne retten er enkel å lage, men tar litt tid fordi den bl.a skal marinere i en time, trekke 20 minutter og kjøles ned. Til gjengjeld kan den jo lages i god tid, gjerne kvelden før. Sausen serveres varm eller kald. Passer både som en smårett, som en koldtbord/tapas-rett og som middag.

Du trenger

6 kyllingbryst uten skinn og ben (jeg brukte en pakke på 900 g, 4 store fileter sist jeg lagde den)
3 ss yoghurt naturell
1 ts garam masala
1 ts gurkemeie
salt etter smak
6 dl kyllingkraft
4 kardemommefrø
1 curry leave / ev. laurbærblad
2 ss smør
1 ss gram flour (besan) - kikertmel*
1/2 ss hvetemel **
1/2 ts mace ***
1/4 ts malt kardemomme
4 ss kremfløte / matfløte eller tjukk youghurt naturell

Serveres med en blanding av grønne salatblader, og brød / ris eller ovnstekte krydra poteter om du ønsker.

Bland yoghurt og halvparten av garam masala og gurkemeie og litt salt. Gni blandingen in i kyllingen og la den stå i en time.

Varm kyllingkraften sammen med kardemommefrø og karriblad.  La kyllingen trekke i kraften i 15-20 minutter, til den er mør. Ta kylling ut av kraften og legg den på et serveringsfat.  Kjøl ned og sett den i kjøleskapet så fort den er kald nok.

Sil og ta vare på resten av kraften. La den avkjøle seg mens du lager sausen.

Smelt smør i en liten kjele og rør inn begge meltypene til en klumpfri jevning. Tilsett resten av Garam masalaen og gurkemeien, tilsett litt salt og rør inn 4,5 dl av kraften. Kok opp og la det småkoke i 15 minutter, rør av og til. Rør inn mace, malt kardemommefrø og fløten / yoghurten. Avkjøl og sett den i kjøleskapet til den skal brukes.

Legg kyllingen på et fat, ha alt eller noe av sausen over (resten kan du ha en en bolle og servere som dip). Sausen kan serveres varm eller kald.


* Gram mel - Besan  er mel laget av kikerter.  Du finner det i invandrerbutikker og i dagligvarebutikker med godt utvalg.  Jeg fant det i glutenfri-hylla på Meny. Vær obs på at ikke alt kikertmel er glutenfritt, så sjekk nøye om du trenger det uten gluten.

** Vi har cøliaki i familien, så jeg byttet ut hvetemelet med maisenna-mel. Konsistensen blir litt annerledes, men det fungerer fint.

*** Mace er det vi kaller muskatblomme.  Det var jeg tom for, så jeg brukte muskat i stede for.

Kommentarer